Je mi sice jasné, že právě všichni skalní příznivci cheesecaku obrací oči v sloup. Zejména proto, že v tomto koláči není ani gram sýru, takže se vlastně jedná o další falešný tvarohový koláč, který ovšem nese toto "vznešené" jméno. Jelikož je ale jedním slovem fenomenální, myslím, že mu to všichni rychle odpustí.
Potřebujeme:
korpus
- 180g máslových sušenek
- 80g másla
- 1 vejce
- lžička skořice
náplň
- 250g polotučného tvarohu
- 150g vanilkového tvarohu
- 3 vejce
- 100g moučkového cukru- vanilkový cukr
- 250g očišťěné dýně
- šťáva z půlky citronu
Pracovní postup:
- Sušenky si rozdrtíme nebo nameleme na úplný "prach", smícháme se skořicí, vejcem a změklým máslem. Těstem vyložíme dortovou formu o průměru 24 cm (vyloženou pečícím papírem) korpus předpečeme. 200° 10 min
- Dýni (i s slupkou) nastrouháme najemno nebo rozsekáme v robotu. Zakapeme ji citronovou šťávou.
- Vejce mírně vyšehláme, přidáme oba tvarohy a cukry. Nyní pouze mícháme - v těstě nesmí vzniknout bublinky.
- Dýni smícháme s tvarohovým základem a vlijeme na mírně schladý korpus. Pečeme do té doby, než povrch ztuhne a okraje mírně zezlátnou. Po vyndání z trouby je ovšem konzistence koláče pudinková až rosolovitá, nesmí být úplně tuhá - byl by vysušený. 170° 45 - 60 min
- Koláč necháme zchladnout ve formě, poté ho vyklopíme a přesuneme do lednice, kde bude odpočívat NEJMÉNĚ půl dne.
Dobrou chuť!
není to žádná dusivka, ale pěkně šťavnatý koláček |
Tipy a rady:
- Co se týče výběru dýně, kterou na tento recept použijete, rada je velmi jednoduchá. Skoro na něm totiž nezáleží. Já jsem použila nejdostupnější dýni Hokaido, stejnou práci ale odvede i například dýně špagetová, olejová či muškátová. Tu poslední zmíněnou bych ale raději zbavila slupky, přece jenom je zelená, tvrdá a práce s ní lehce nepohodlná.
- Tvaroh jsem použila polotučný, lze využít i plnotučný, ale jiný nedoporučuji. Jako ozvláčtňující složka zde výborně poslouží náhrada za ochucený tvaroh, já využila Aktivii tvarohovou - vanilka. Představit si ale dokážu opět třeba tvaroh normální a vanilkový extrakt, či tvaroh úplnějiné příchutě - co třeba nádech exotiky v podobě ananasového?
- Rozležení v lednici tomuto koláči opravdu svědčí, věřte mi.
- Z moučníku je z nějakého, pro mě nepochopitelného důvodu cítit kokos. Každopádně ten nádech je výborný, myslím, že trocha kokosu v korpusu by škodu neudělala.
Zdroj: Recept je defacto můj, poměry surovin jsou vlastní a způsoby úprav také. Nicméně původní nápad na tento dezert jsem čerpala odsud.
Žádné komentáře:
Okomentovat